FAQ Voice

Hoe kan ik een voicemail beluisteren?

Wanneer iemand u een voicemail inspreekt via uw XOIP-nummer, kunt u op twee manieren naar een voicemail luisteren:

 1. De voicemail wordt als bijgevoegd geluidsbestand als uw e-mail verzonden. De meeste apparaten kunnen het geluidsbestand afspelen als u erop klikt.
 2. (Binnenkort beschikbaar) Wanneer u bent ingelogd op uw account, opent u de pagina ‘Verkeer’ en selecteert u ‘Spraakoproepen’. U kunt alle oproepen zien die op uw nummer hebben plaatsgevonden. Wanneer een voicemail in gesprek is achtergelaten, kunt u deze daar op de pagina afspelen.

Hoe wijzig ik het e-mailadres waarnaar de voicemail wordt verzonden?

Elke voicemail die binnenkomt, wordt standaard verzonden naar het e-mailadres waarmee u zich hebt aangemeld. U kunt dat wijzigen in het belplan. Ga naar de voicemail-balk en klik op ‘Bewerken’. Er wordt een paneel geopend waar u het e-mailadres kunt wijzigen.

Elke voicemail die binnenkomt, wordt standaard verzonden naar het e-mailadres waarmee u zich hebt aangemeld. U kunt dat wijzigen in het belplan. Ga naar de voicemail-balk en klik op ‘Bewerken’. Er wordt een paneel geopend waar u het e-mailadres kunt wijzigen.

Hoe wijzig ik mijn voicemailbegroeting?

Klik in je belplan op ‘Bewerken’ in de voicemailbalk. Je ziet vier opties voor het instellen van je begroeting

 • Standaard begroeting afspelen – Nederlands
 • Standaardbegroeting afspelen – Engels
 • Opgenomen begroeting afspelen
 • Audiobestand uploaden

Als u ‘Opgenomen begroeting afspelen’ kiest, kunt u een begroeting rechtstreeks vanaf uw apparaat opnemen. Volg de instructies. Het wordt geactiveerd op uw XOIP-nummer met een kleine vertraging van minder dan een minuut.

Ik kan mijn voicemailbegroeting niet wijzigen wanneer ik mijn eigen nummer bel.

Toen XOIP het systeem onder handen nam, hebben we besloten om die functie niet in het nieuwe systeem in te voeren. Zeer weinig mensen gebruikten deze functie. Het nieuwe systeem heeft een betere manier om dat te doen. Open het belplan wanneer u bent ingelogd op uw account. Klik op ‘Bewerken’ in de voicemail-balk en selecteer ‘Opgenomen begroeting afspelen’. Volg de instructies om uw eigen voicemail-begroeting op te nemen.

Ik kan mijn voicemail niet meer beluisteren als ik mijn eigen nummer bel.

Toen XOIP het systeem onder handen nam, hebben we besloten om die functie niet in het nieuwe systeem in te voeren. Zeer weinig mensen gebruikten deze functie.

Hoe stuur ik mijn XOIP-nummer door naar mijn mobiele telefoon?

Zoek in het belplan naar de balk “Stuur oproep naar”. Zet de schakelaar aan (naar blauw) en klik op ‘Bewerken’. Dit opent een paneel waar u het telefoonnummer kunt invoeren waarnaar u de oproepen wilt doorschakelen.

Kan ik wijzigen hoe lang mijn telefoon overgaat voordat deze naar de voicemail gaat?

Als je je XOIP-nummer hebt ingesteld om automatisch naar een ander telefoonnummer te bellen, kun je instellen hoe lang de telefoon overgaat voordat je naar de voicemail gaat. Zoek in het belplan naar de balk “Stuur oproep naar”. Klik op ‘Bewerken’. Dit opent een paneel waar u de belduur kunt instellen.

Hetzelfde geldt wanneer u een oproeplijst instelt. U kunt de belduur voor elk afzonderlijk nummer instellen.

Wanneer ik een doorgeschakelde oproep ontvang op mijn mobiel, kan ik dan mijn XOIP-nummer op mijn scherm zien (CLI), in plaats van het nummer van de beller?

Ja, dit kan handig zijn als u meerdere XOIP-nummers heeft en u wilt weten via welke van deze een oproep binnenkomt. Standaard wordt het nummer weergegeven van de persoon die uw XOIP-nummer belt. U kunt dat wijzigen door het belplan te openen en op ‘Bewerken’ te klikken in de balk ‘Stuur oproep naar…’. In het paneel dat wordt geopend, kunt u de nummerweergave wijzigen om ‘Mijn nummer’ weer te geven.

Waarom kan ik een oproep niet doorschakelen naar meerdere nummers (bellijst)?

Niet alle abonnementen ondersteunen deze functie. Als uw abonnement deze functie ondersteunt, vindt u deze door het belplan te openen en ‘oproeplijst’ te selecteren in de balk ‘Oproep verzenden naar..’.

Kan ik mijn huidige telefoon doorsturen naar mijn XOIP-abonnementsnummer?

Ja dat kan.

Oproepen doorschakelen vanaf een vast toestel

 • Om XOIP uw oproepen te laten beantwoorden, kiest u *21*0841234567# (vervang 0841234567 door uw eigen XOIP-nummer).
 • Om doorschakelen naar uw XOIP-nummer uit te schakelen, kiest u # 21 #
 • Als u na 4 keer overgaan wilt doorschakelen, vervangt u 21 door 61.
 • ISDN: gebruik 210 en 610 in plaats van 21 en 61.

Oproepen doorschakelen vanaf een mobiele telefoon

Via de mobiele telefoon zijn er verschillende mogelijkheden. De meest populaire staan hieronder. Raadpleeg de handleiding van je telefoon of gebruik het instellingenmenu op je telefoon.

 • Om XOIP oproepen te laten beantwoorden als u niet opneemt, kiest u **004*0841234567*11# (vervangt u 0841234567 door uw eigen XOIP-nummer).
 • Om doorschakelen naar uw XOIP-nummer uit te schakelen, kiest u ## 004**11#

Kan ik oproepen op mijn XOIP-nummer doorschakelen naar mijn mobiele telefoon?

Ja dat kan. Dit is een kernfunctie van XOIP. Zoek in het belplan naar de balk “Stuur oproep naar”. Zet de schakelaar aan (naar blauw) en klik op ‘Bewerken’. Dit opent een paneel waar u uw mobiele telefoonnummer kunt invoeren. U kunt net zo gemakkelijk doorschakelen naar een vast of ander telefoonnummer.

Zijn er kosten verbonden aan het doorschakelen van een oproep?

Afhankelijk van het abonnement heeft u mogelijk een aantal gratis minuten per maand. U betaalt dan niets voor het doorschakelen van gesprekken totdat die minuten zijn opgebruikt. In de meeste gevallen zijn die gratis minuten meer dan voldoende voor normaal of onbeperkt gebruik om nooit te hoeven betalen voor doorsturen.

Als u geen gratis belminuten heeft, of deze op zijn, rekent XOIP een laag tarief voor het doorschakelen van gesprekken. Het tarief is samengesteld uit een starttarief per gesprek van € 0,04 en een minuut-prijs afgerekend per seconde. Zie het overzicht van doorschakeltarieven.

Wat gebeurt er als ik geen gratis minuten meer heb?

Uw inkomende oproepen worden nog steeds doorgeschakeld. Het doorgeschakelde gesprek wordt nu echter in rekening gebracht op uw XOIP-tegoed. Heb je ook geen beltegoed, dan gaat de oproep automatisch naar de voicemail.

Wat is het beltarief op een 084 of 087 nummer?

De 084 en 087 nummerreeksen zijn eind jaren 90 in het leven geroepen voor het faciliteren van electronische berichtendiensten. Serviceproviders zoals XOIP kunnen zelf het beltarief bepalen. Het tarief op de door XOIP uitgegeven 084 en 087 nummers varieert, afhankelijk van het specifieke abonnement, van regulier beltarief tot aan 80ct per minuut (inc BTW). Per 1 juli 2023 worden 084 en 087 gelijkgeschakeld met 085 en 088 nummers. Dit betekent dat gesprekken naar deze nummers vanaf die tijd worden afgerekend op regulier beltarief. Regulier beltarief is datgene wat uw provider rekent voor bellen naar vaste nummers, zonder extra heffingen. Het precieze tarief wordt niet door XOIP bepaalt, maar is afhankelijk van de provider en het abonnement. Als er sprake is van een belbundel, dan zijn 084/087 nummers inclusief.

Kan ik internationale oproepen ontvangen?

Op alle door XOIP uitgegeven telefoonnummers kunt u internationale oproepen ontvangen.

Kan ik doorschakelen naar een buitenlands (mobiele) nummer?

Met een Voice Light of Voice Pro abonnement kunt u doorschakelen naar telefoonnummers in 197 landen. Met Voice Free kan dit niet. Het doorschakeltarief dat van toepassing is verschilt per land. Dit tarief ziet u als u het nummer invoert in het belplan. Internationaal bellen valt buiten de maandelijkse gratis belminuten van Voice Pro.

Waarom zijn er minimum gerbuiksvoorwaarden van toepassing op Voice Free?

Voice Free heeft geen abonnementskosten. Wanneer u een voicemail ontvangt of een gesprek doorschakelt wordt een klein bedrag van uw XOIP tegoed afgeschreven. De kosten van de dienst worden zo betaald uit het gebruik van het nummer. Nummers die langdurig niet gebeld worden hebben geen kostendekking. Om die reden zijn minimum gebruiksvoorwaarden van toepassing op Voice Free abonnementen.

Wat zijn de minimum gebruiksvoorwaarden voor Voice Free?

Voice Free abonnementen moeten ten minste 1 minuut gesprekstijd ontvangen binnen een periode van 90 dagen.

XOIP brengt u vooraf op de hoogte indien u deze lage drempelwaarde niet dreigt te halen. Na 90 dagen van inactiviteit kan XOIP het abonnement afsluiten.

Kan ik een onbeperkt aantal Voice Free abonnementen afsluiten?

Nee, om misbruik te voorkomen, beperkt XOIP het aantal Voice Free abonnementen tot drie per account.

Kan ik mijn bestaande nummer meenemen naar XOIP?

Ja, u kunt uw bestaande nummer porteren naar XOIP. Wanneer u een abonnement afsluit bij XOIP voor uw huidige nummer, kunt u een recente factuur van uw huidige telecom aanbieder uploaden. XOIP zorgt dan voor de verder afhandeling and zal u op de hoogte brengen zodra het nummer actief is bij XOIP. Dit kan tot maximaal 10 dagen duren.

XOIP brengt voor inporteren €50 adminkosten in rekening.

Kan ik mijn XOIP nummer porteren naar een andere telecom-aanbieder?

Nummers die bij XOIP zijn ingeporteerd kunt u ook weer uit-porteren naar een andere telecom aanbieder. Laat in dat geval uw nieuwe aanbieder weten dat u uw nummer wil porteren. Zij zullen contact met XOIP opnemen om het verder af te handelen.

XOIP brengt voor uit-porteren €50 afhandelingskosten in rekening.