Nummer types

Als u zich aanmeldt voor een fax- of voice-abonnement, moet u een telefoonnummer selecteren. Voor bepaalde abonnementen kunt u kiezen tussen geografische nummers en nationale nummers. Geografische nrs zijn reguliere vaste telefoonnummers met een net code die een specifieke stad of plaats aangeeft, bijvoorbeeld 020 voor Amsterdam. Nationale nrs hebben een net code die niet aan een specifieke stad gebonden is; in Nederland zijn dit de net codes 085 of 088. Als u een geografisch nummer wilt moet u in de betreffende stad gevestigd zijn. Nationale nummers kennen deze restrictie niet maar voor deze nummers moet u nog steeds wel fysiek gevestigd zijn in Nederland.

XOIP 084/087-nummers

XOIP exploiteert een specifiek nationaal nummertype met netcode 084 of 087 dat speciaal is bestemd voor IP-telecommunicatiediensten. Hierbij kan het beltarief worden ingesteld door de serviceprovider. XOIP had tot voor kort gratis fax- en doorschakelnummers op basis van een hoger beltarief maar is met dit ‘beller betaalt’-model gestopt. Alle XOIP-nummers voor nieuw uitgegeven (betaalde) XOIP-abonnementen hebben het reguliere nationale tarief, wat betekent dat bellers geen toeslag betalen bovenop hun reguliere belkosten. Het enige verschil met 085/088-nummers is dat de 084 en 087 nummers van XOIP niet kunnen worden overgedragen. Als u de vrijheid wilt houden om uw nummer naar een andere provider te kunnen meenemen moet u een geografisch of 085-nummer selecteren.

084/087 nummers met een hoger beltarief zijn nog steeds in gebruik, maar deze gratis nummers worden niet meer uitgegeven.

084/087 nummers kunnen oproepen ontvangen vanuit netwerken in Nederland. Netwerken daarbuiten blokkeren vaak oproepen naar deze en andere nummers met uiteenlopende tarieven. Indien u oproepen verwacht van buiten de EU of van mensen die gebruik maken van online faxverstuurdiensten, dan raden wij u aan een geografisch nummer te nemen. 

Uw bestaande telefoonnummer porten naar XOIP

Bij een Fax Pro-abonnement kan XOIP uw bestaande telefoonnummer overnemen. U kunt dit als optie kiezen wanneer u uw nummer selecteert. U moet een recente factuur uploaden met het te porteren nummer erop, om te bewijzen dat u de nummerhouder bent. XOIP rekent een eenmalig bedrag om de administratieve kosten te dekken. Deze kosten worden gespecificeerd in uw abonnementsprijs. Het porteren duurt ongeveer 5-7 werkdagen.